Stacks Image 5268

Història professional de Josep Puig


Introducció

En tant que enginyer agrícola de formació, vaig treballar durant 4 anys al sector de l'alimentació. Paral·lelament a l'activitat d'enginyer, però, vaig mantenir viva la meva passió de joventut que era la música i el piano com a instrument preferit. Per tal de continuar els estudis de piano vaig adquirir un piano de segona mà al Sr. Lluís Camps que tenia el seu taller al barri de Gràcia de Barcelona.

Aquest fet, que en principi no havia de tenir més transcendència, em va generar un interès per l'ofici de l'afinació i la reconstrucció de pianos que amb el temps va anar creixent. Atret per la màgia dels pianos desmuntats mostrant tots els seus "budells" vaig anar sovintejant les visites al taller del Sr. Camps fins que finalment es va convertir en el meu mestre en l'ofici i en un bon amic.

Després d'un parell d'anys invertits en la lectura de llibres especialitzats, visites a fàbriques de pianos d'arreu i de pràctiques de taller, vaig decidir dedicar-me plenament a l'ofici.

Inici d'activitats

L'any 1979, vaig obrir un taller propi al carrer Gòmis de Barcelona. Inicialment ho vàrem fer conjuntament amb el Sr. José Maria Leonés, un expert afinador temporalment en pràctiques a Barcelona. La societat amb el Sr. Leonés va durar 8 anys fins que va tornar a Granada d'on era originari. Aquesta relació va ser molt productiva pel que fa a la consolidació de coneixements pràctics de l'ofici i un estímul permanent pel treball ben fet.

També d'aquesta època cal destacar la influència del Sr. Enric Bartra, fabricant de martells de piano i antic operari de les fàbriques Chassaigne Frères i Cussó SFHA, ambdues fàbriques de Barcelona supervivents de la guerra civil. I també del Sr. Mestre, fill d'un fabricant de teclats a Cornellà, que em va ensenyar molt dels "secrets" que amaguen les tecles d'un piano. Tant del Sr. Bartra com del Sr. Mestre sempre recordaré l'entusiasme que destil·laven les seves explicacions del món de la fabricació i reparació de pianos.

Durant aquesta època vaig anar agafant seguretat en l'ofici d'afinador de manera que vaig anar ampliant la clientela que confiava en els meus serveis. Els Conservatoris de Badalona, de Terrassa i de Tarragona en són els clients més destacats.

També vaig anar desenvolupant una activitat didàctica per millorar el coneixement dels pianistes sobre el seu propi instrument. Vaig iniciar una sèrie de cursets didàctics orientats en aquest sentit que varen tenir força èxit a Conservatoris i Escoles de Música.

Tot i que que l'activitat principal al carrer Gòmis va ser sempre la reparació de pianos vaig començar a fer una importació de pianos de cua de segona mà per oferir-los a la meva clientela. Regularment, un cop a l'any de mitjana, viatjava a Lübeck, una meravellosa ciutat medieval al nord d'Alemanya que va quedar fronterera amb l'antiga RDA, on vaig conèixer una família que es dedicava a la compra de pianos de segona mà a la RDA on els preus eren més assequibles. Sempre comprava uns 4 pianos de marques Steinway o Bechstein que anava restaurant al llarg de l'any i posant a la venda. Una època que també em va ser molt útil pel coneixement dels pianos de gran nivell de qualitat.

Pianos Puig Barcelona

L'any 1999, després de 20 anys al carrer Gòmis vaig decidir canviar de barri i obrir un local al carrer Progrés de Barcelona amb la intenció d'ampliar la meva activitat de reparació amb la de venda de pianos de segona mà en el convenciment que calia una oferta de pianos de qualitat per als estudiants i que els meus coneixements, en aquest sentit, podien resultar molt útils.

Aquesta nova etapa la vàrem iniciar conjuntament amb la Sra. Eulàlia Rius que ha estat la meva sòcia fins ara. El barri de Gràcia de Barcelona que, per tradició, sempre ha acollit artesans de tots tipus ens va semblar que era el lloc idoni per establir la botiga de pianos.

Així, doncs, amb la Sra. Rius vàrem crear Pianos Puig Barcelona, nom comercial del negoci de venda de pianos de segona mà. L'activitat principal de Pianos Puig Barcelona ha estat durant molts anys la venda de pianos Yamaha i Kawai, dos referents de pianos de qualitat per a Conservatoris i estudiants. L'acollida d'aquesta iniciativa va ser excel·lent. En part, l'èxit obtingut va ser gràcies al fet que els pianos els compràvem directament al nostre proveïdor del Japó a qui visitàvem amb certa freqüència per tal d'establir criteris comuns de qualitat dels instruments. I també, naturalment, perquè la Sra. Rius va donar a l'empresa un impuls de visió comercial que va completar les meves mancances en aquest aspecte.

FAZIOLI

Menció especial es mereix l'etapa que dins de Pianos Puig Barcelona vàrem encetar l'any 2008 amb la distribució dels famosos pianos FAZIOLI. Ha estat un orgull que un fabricant d'aquesta categoria hagi confiat en la nostra empresa com a únic distribuïdor en tot l'estat pels seus pianos. Hem aconseguit vendre fins a 4 pianos FAZIOLI durant aquest període, que encara que pugui semblar insuficient, cal considerar-ho tot un èxit. Lamentablement després de 10 anys vàrem deixar la distribució l'any 2018 per raons de costos d'inversió i la falta del retorn esperat pels nostres esforços.

Durant els 10 anys d'aquesta etapa FAZIOLI, hem organitzat nombrosos concerts al nostre local per donar a conèixer aquest meravellós instrument. Innombrables artistes de gran prestigi han gaudit d'aquest instrument, i més encara ho hem gaudit jo mateix i el públic que ens ha acompanyat. Un gran agraïment a tots ells.

Final de l'etapa comercial de Pianos Puig

Malauradament la situació actual del mercat de pianos juntament amb la meva situació personal, per raons d'edat, m'han fet prendre la decisió de tancar la botiga de pianos.

El mercat de pianos al llarg dels últims anys ha evolucionat cap a una situació molt poc engrescadora pels qui seguim creient en la necessitat de treballar amb un instrument acústic de qualitat. És un fet que el preu dels instruments acústics sobrepassa sovint les possibilitats econòmiques de moltes famílies i que la vida en pisos petits tampoc ajuda a la convivència familiar i veïnal dels músics. A això hem de sumar-hi la crisi econòmica que perjudica de fa molt de temps al sector cultural.

D'altre banda, personalment, ja no puc assumir totes les activitats que he anat mantenint durant els darrers 20 anys. Si l'any 1979 vaig optar per abandonar la meva activitat d'enginyer agrícola en favor de la meva vocació d’afinador de pianos, ara em trobo amb una situació semblant. Abandono l'activitat comercial per concentrar-me exclusivament en l'ofici d'afinador que mentre tingui salut no hi renunciaré mai.


El present

Conservo un grat record de totes les etapes anteriors. He estat molt feliç en totes les iniciatives que he dut a terme i que no dubto que han valgut la pena. Sobretot valoro el suport d'amics i clients que m'han encoratjat a seguir el camí que vaig iniciar l'any 1979.

A partir d'avui, la meva dedicació torna a ser exclusivament la de l'afinació i reparació de pianos. D'alguna manera he decidit tornar als meus orígens. Actualment compto amb la col·laboració del Sr. Jorge Benítez, un excel·lent tècnic de taller amb quim fem un bon equip.

Resto a la vostra disposició pel que considereu que em podeu necessitar, ja sigui pel que fa a servei tècnic com també per assessorar-vos en compres de pianos o consells en general.

Josep Puig
Barcelona, abril 2020