Josep Puig

menu-to-close-2

HISTÒRIAHistòria professional de Josep Puig

Introducció

Interès i formació en l'ofici d'afinador

El Sr. Lluís Camps, restaurador de pianos, tenia el seu taller a la plaça del Sol del barri de Gràcia. A mitjans dels anys 60, jo i els meus germans, estudiàvem piano amb un "Ribalta" llogat al Sr. Camps.

Anys més tard, un cop estabilitzada la meva vida personal i laboral, vaig tornar al taller del Sr Camps amb la intenció de comprar un piano de segona mà per recuperar els meus estudis de piano. En les visites que vaig anar fent mentre s'acabava la reparació del piano que havia decidit quedar-me, em vaig sentir fortament atret per la màgia dels instruments desmuntats mostrant tots els seus "budells" en procés de gaudir d'una nova vida. Aquí va néixer el meu interès per l'afinació i reconstrucció de pianos. Un món desconegut per a mi, però on m'hi vaig sentir còmode immediatament. Les visites al taller del Sr. Camps van sovintejar fins que finalment es va convertir en el meu mestre en l'ofici.

Un parell d'anys més tard, invertits en la lectura de llibres especialitzats, visites a fàbriques de pianos d'arreu i de pràctiques de taller, vaig decidir dedicar-me plenament a l'ofici.

Carrer Gòmis

Evolució i consolidació

L'any 1979, vaig obrir un taller al carrer Gòmis de Barcelona. Inicialment, ho vàrem fer conjuntament amb el Sr. José María Leonés, un expert afinador temporalment en pràctiques a Barcelona. El Sr. Leonés, sis anys més tard, va tornar a Granada per fer-se càrrec del negoci familiar de pianos. Aquesta relació va ser molt productiva pel que fa a la consolidació de coneixements pràctics de l'ofici.

Als anys 80 vaig tenir el privilegi de conèixer especialistes de les últimes fàbriques de pianos de Barcelona, les conegudes "Chassaigne Frères" i "Cussó", malauradament desaparegudes als anys 60. El Sr. Enric Bartra, fabricant de martells de piano i el Sr. Mestre, fabricant de teclats, em va ensenyar molts dels secrets que amaguen les tecles i el mecanisme d'un piano. Sempre recordaré l'entusiasme que destil·laven les seves explicacions del món de la fabricació i reparació de pianos.

Durant aquesta època vaig anar ampliant la clientela que confiava en els meus serveis. Els Conservatoris de Badalona, Terrassa i Tarragona així com l'Escola Oriol Martorell en són els clients més destacats.

També vaig anar desenvolupant una activitat didàctica per millorar el coneixement dels pianistes sobre el seu propi instrument. Vaig iniciar una sèrie de cursets didàctics orientats en aquest sentit que varen tenir força èxit a Conservatoris i Escoles de Música.

Tot i que l'activitat principal al carrer Gòmis va ser sempre la reparació de pianos vaig començar a fer una importació de pianos de cua de segona mà per oferir-los a la meva clientela. Regularment, un cop l'any, viatjava a Lübeck, una meravellosa ciutat medieval al nord d'Alemanya que va quedar fronterera amb l'antiga RDA, on vaig conèixer una família que es dedicava a la compra de pianos de segona mà a la RDA on els preus eren més assequibles. Sempre comprava uns 4 pianos de marques Steinway o Bechstein que anava restaurant al llarg de l'any i posant a la venda. Una època que també em va ser molt útil pel coneixement dels pianos de gran nivell de qualitat.

Pianos Puig Barcelona

Etapa comercial. Botiga de pianos

L'any 1999, després de vint anys al carrer Gòmis vaig decidir canviar de barri i obrir un local al carrer Progrés de Barcelona amb la intenció d'ampliar la meva activitat de reparació amb la de venda de pianos de segona mà en el convenciment que calia una oferta de pianos de qualitat per als estudiants i que els meus coneixements, en aquest sentit, podien resultar molt útils.

Aquesta nova etapa la vàrem iniciar conjuntament amb la Sra. Eulàlia Rius que ha estat la meva sòcia fins ara. El barri de Gràcia de Barcelona que, per tradició, sempre ha acollit artesans de tots tipus ens va semblar que era el lloc idoni per establir la botiga de pianos.

Així, doncs, amb la Sra. Rius vàrem crear Pianos Puig Barcelona, nom comercial del negoci de venda de pianos de segona mà. L'activitat principal de Pianos Puig Barcelona ha estat durant molts anys la venda de pianos Yamaha i Kawai, dos referents de pianos de qualitat per a Conservatoris i estudiants. L'acollida d'aquesta iniciativa va ser excel·lent. En part, l'èxit obtingut va ser gràcies al fet que els pianos els compràvem directament al nostre proveïdor del Japó a qui visitàvem amb certa freqüència per tal d'establir criteris comuns de qualitat dels instruments. I també, naturalment, perquè la Sra. Rius va donar a l'empresa un impuls de visió comercial que va completar les meves mancances en aquest aspecte.

FAZIOLI

Distribució de pianos FAZIOLI

Menció especial es mereix l'etapa que dins de Pianos Puig Barcelona vàrem encetar l'any 2008 amb la distribució dels famosos pianos FAZIOLI. Ha estat un orgull que un fabricant d'aquesta categoria hagi confiat en la nostra empresa com a únic distribuïdor en tot l'estat pels seus pianos. Hem aconseguit vendre fins a 4 pianos FAZIOLI durant aquest període, que encara que pugui semblar poca cosa, cal considerar-ho tot un èxit considerant l'elevat preu d'aquests instruments de marca molt desconeguda al nostre país.

Durant els 10 anys d'aquesta etapa FAZIOLI, hem organitzat nombrosos concerts al nostre local per donar a conèixer aquest meravellós instrument. També hem patrocinat amb Fazioli molts projectes musicals com el Festival Mas i Mas, Campi qui Boogie, Òpera en Texans, Festival de Jazz de Barcelona, etc. Innombrables artistes de gran prestigi han gaudit d'aquest instrument, i més encara ho hem gaudit jo mateix i el públic que ens ha acompanyat. Un gran agraïment a tots ells.

Tancament de la botiga

Nova etapa

L'any 2019, coincidint amb la Covid 19, vaig prendre la decisió de tancar la botiga de pianos. Vaig considerar que l'esforç de mantenir la botiga en aquella situació no em compensava. Per qüestions personals, també, vaig valorar l'opció de tornar a dedicar el meu temps a la restauració de pianos, com havia fet abans de l'etapa de Pianos Puig.

Així, doncs, gira el món i torna al born. Ara, al mateix espai que els darrers vint anys ha estat la botiga de pianos, tinc equipat un taller on restauro pianos de clients i pianos propis que he considerat de gran interès recuperar la seva personalitat.

Notícies de premsa sobre el tancament de Pianos Puig Barcelona